top of page
Maisa en de maan, Glynis Terborg, sikkelcelziekte, kinderboek, kinderboek over sikkelcelziekte

Maisa en de maan. Wat is sikkelcelziekte?

 

Maisa en de maan lijken op elkaar. Ze zijn allebei ziek. Maar misschien heeft Maisa superkrachten. Kan ze de maan daarmee beter maken?

 

Een fantasievol (voor)leesboek met aansprekende tekeningen voor kinderen van zes tot en met tien jaar.

 

‘Maisa en de Maan’ is geschreven en geillustreerd door Glynis Terborg. In dit prentenboek wordt op een speelse manier uitleg gegeven over sikkelcelziekte en de impact hiervan op een kinderleven 

 

 

Wat is sikkelcelziekte of sikkelcelanemie?

Sikkelcelziekte is een chronische, erfelijke en ongeneeslijke bloedziekte die gekenmerkt wordt door ernstige bloedarmoede en optreden van periodieke pijnlijke aanvallen. Deze worden sikkelcelcrisen genoemd. De ziekte veroorzaakt na verloop van tijd ernstige achteruitgang van de organen. Op jonge leeftijd zien we bij kinderen met sikkelcelziekte al herseninfarcten, hartfalen, nierschade en botinfarcten. De gemiddelde levensverwachting is slechts 40 jaar. 

 

Van alle van oorsprong niet westerse mensen is 1 op de 7 personen drager van sikkelcelziekte. Ondanks de omvang van het aantal dragers is de ziekte niet echt bekend.  Jaarlijks worden er wereldwijd 300.000 kinderen met de ziekte geboren en worden gezinnen geconfronteerd met deze erfelijke, ongeneeslijke ziekte. Middels het boek willen wij alle kinderen informeren, dus niet alleen kinderen die drager zijn of de ziekte hebben. Het boek zal onder andere worden ingezet op scholen om op een speelse manier het gesprek op gang te brengen en zo meer mensen te informeren over deze ziekte.

 

Wie hebben sikkelcelziekte?

Een sikkelcelpatient heeft geen uiterlijke kenmerken. Je kunt dus niet zien dat iemand ziek is. Sikkelcelziekte komt vooral voor in landen rond de evenaar. Bijvoorbeeld Suriname, landen in het Caribisch gebied, Afrikaanse landen en Mediterrane landen als Turkije en Marokko. Inmiddels komt de ziekte ook regelmatig in ons land voor, vooral in steden als Rotterdam en Amsterdam. De ernst van de ziekte heeft ertoe geleid dat sikkelcelziekte opgenomen is in de hielprikscreening bij pasgeboren baby’s.

bottom of page